Privé Sauna Gelderland
In Gelderland zijn vijf privé-sauna’s, verspreid over de provincie, zodat er altijd wel eentje bij je in de buurt is. Zoals in de buurt van Apeldoorn bijvoorbeeld.
Bekijk privé sauna's in Gelderland
Geniet van totale rust in een privé-sauna
Vaak liggen ze in een design-villa, een monumentale boerderij of een moderne bungalow net buiten de grote steden en omringd door de rust van de natuur. Dit is echt de perfecte manier om te ontspannen en onthaasten en even helemaal weg te zijn uit de hectiek van onze huidige maatschappij. Ook is het vaak mogelijk om te overnachten met een luxe ontbijt, zodat je niet meteen weer naar huis hoeft te rijden, maar lekker uit kan slapen, want dat lukt wel na een paar rondjes sauna. Meestal hoef je pas aan het eind van de ochtend uit te checken, zodat je het zo laat kunt maken als je wilt.
Privé-sauna’s in de Achterhoek
De landstreek de Achterhoek ligt in het oostelijke deel van Gelderland bij Duitsland en is eigenlijk een beetje een vergeten gebied, want er liggen weinig grote steden. Toch is hier veel mooie natuur en het landschap is bezaaid met pittoreske Middeleeuwse dorpjes. Ook de stad Doetinchem is de moeite waard, al is het historische centrum niet bewaard gebleven.
In de Achterhoek wordt de natuur bepaald door het Nationale Park het Monferland en het kleinschalige boerenlandschap. Hier kijk je uit op glooiende akkers, heuvels en bossen en hoogveengebied en de natuur is zo ongerept dat hier zelfs de kraanvogel broedt. Ook het kasteel Oud Bergh uit 1250 met zijn prachtige tuin in achttiende-eeuwse stijl is interessant, onder andere omdat hier een indrukwekkende collectie moderne kunst is gehuisvest.
De prachtig omgeving
De Betuwe is een van de mooiste landstreken in Nederland en het is de moeder van de historische hanzestad Tiel, die ook het stedelijke dienstencentrum is in de regio. Hier in het land van Maas en Waal zie je imposante brede rivieren met uiterwaarden, slingerende beekjes, akkerland, loofbos, dichte moerassen, drassige weilanden, heldere meren, singels, dijken en weggetjes en natuurlijk de prachtige uitgestrekte boomgaarden, die in de lente wit en roze bloeien en waar je in de zomer en de herfst kersen kersen, appels en peren kan plukken.
De weidevelden hier kleuren in de zomer rood van de papavers, geel van de paardenbloemen en blauw van de korenbloemen. Ook zie je veel bijzondere vogels, paddenstoelen en insecten, zoals de zeer zeldzame ijsvogel en allerlei soorten vlinders. Verder is de streek bezaaid met statige landgoederen met prachtige omringende parken en tuinen uit alle tijdperken.
De landstreek de Achterhoek ligt in het oostelijke deel van Gelderland bij Duitsland en is eigenlijk een beetje een vergeten gebied, want er liggen weinig grote steden. Toch is hier veel mooie natuur en het landschap is bezaaid met pittoreske Middeleeuwse dorpjes. Ook de stad Doetinchem is de moeite waard, al is het historische centrum niet bewaard gebleven.
In de Achterhoek wordt de natuur bepaald door het Nationale Park het Monferland en het kleinschalige boerenlandschap. Hier kijk je uit op glooiende akkers, heuvels en bossen en hoogveengebied en de natuur is zo ongerept dat hier zelfs de kraanvogel broedt. Ook het kasteel Oud Bergh uit 1250 met zijn prachtige tuin in achttiende-eeuwse stijl is interessant, onder andere omdat hier een indrukwekkende collectie moderne kunst is gehuisvest.
Apeldoorn
De stad Apeldoorn staat nog het meest bekend om de zogenaamde “huisjes-structuur,” met weinig straten en veel vrijstaande huizen en vooral monumentale luxe villa’s. Je zit hier dan ook middenin de Veluwse bossen. De stad zelf is ook heel groen, met veel fraaie en intieme parken in een typische landschapsstijl met slingerende paadjes, stroompjes, bruggetjes en fonteinen. Apeldoorn is een vrij grote stad met 160.000,inwoners en werd al genoemd in een bron uit 792, dus de stad heeft een lange geschiedenis.
De binnenstad is een mix van oud en nieuw, de meeste gebouwen zijn modern, maar je ziet ook nog resten van historische bouw. Apeldoorn is het shoppingparadijs van de regio met maar liefst zestien winkelcentra, waarvan het bekendste de Orangerie is. Er is een Stadsschouwburg en een grote bioscoop, naast enkele kleine theaters en filmhuizen. Uitgaan doe je in het gebied rond het Caterplein, ook wel “het kloppend hart” van het Apeldoornse nachtleven genoemd en waar je naast kroegen ook een flink aantal clubs en discotheken aantreft. Als je van muziek houdt, zit je in Apeldoorn helemaal goed, want er zijn vijf poppodia en het cultuurcentrum GIGANT, wat naast filmzaal ook een muziekpodium is.
Doetichem
Doetinchem is een oude stad, die al voor het eerst werd genoemd in het jaar 838 en waar in de elfde eeuw stadsmuren en vier poorten omheen werden gebouwd. Helaas is het historische centrum verwoest door een stadsbrand in 1527, dus er is geen Middeleeuwse bouw meer te zien en Doetinchem heeft een modern stadsgezicht, afgezien van de grachten rondom de binnenstad, die later werden gevormd.
De stad ligt pal aan de rivier de Oude IJssel en telt anno nu zo’n 60.000 inwoners, dus er is best iets te doen. Er is een Stadsschouwburg, een Stadsmuseum en een cultureel centrum, genaamd de Gruitpoort. Middenin de stad staat een bijzonder interactief kunstwerk, de D-Toren, waar ‘s avonds en ‘s nachts LED-verlichting is en die dan alle kleuren van de regenboog laat zien. Uitgaan in Doetinchem doe je voornamelijk in en rond de Grutstraat, waar je café’s, dancings en eetgelegenheden vindt en voor winkels moet je in de Catharinastraat zijn, waar je naast de grote ketens en merken ook traditionele winkeltjes tegenkomt.
Wageningen
De belangrijkste stad hier is de universiteitsstad Wageningen, die 40.000 inwoners heeft en gelegen is in de Gelderse vallei, ingeklemd tussen de Veluwe en de Rijn. De oorsprong van deze bruisende, levendige stad is onduidelijk en de eerste vermelding ervan zijn de stadsrechten, die in 1263 zijn verleend. In de Middeleeuwen was Wageningen een handelshaven en een vesting en de binnenstad heeft een historisch karakter .Binnen de stadsgrenzen ligt Kasteel Wageningen, wat rond 1500 gebouwd is en waar in 1702 een prachtige barokke tuin is aangelegd.
Het uitgaansleven in Wageningen is uitgebreid, doordat er zoveel studenten wonen, en er zijn tientallen cafe’s en kroegen, vooral rond de centrale Markt, waar ook de Grote Kerk staat. Ook culinair is het genieten met een heus sterrenrestaurant, talloze eethuisjes en vooral de biologische en vegetarische keuken, die hier heel populair is.
Wat is een privé-sauna?
Een privé-sauna is een wellness-ruimte die alle faciliteiten biedt van een gewone openbare sauna, soms zelfs meer. Alleen deze huur je af met zijn tweeën of vaak ook met een gezelschap. Je hebt dan het hele complex voor jezelf voor een paar uur tot een aantal dagen. Zo’n resort bestaat niet alleen uit de Finse sauna die de meeste mensen wel kennen, maar heeft veel meer mogelijkheden. Deze scharen zich onder de overkoepelende term “wellness”.
Deze term is afkomstig uit het Amerika van de jaren zeventig en is een samentrekking van de Engelse woorden “fitness” en “wellbeing”. Wat zoiets betekent als welzijn of welbevinden en allemaal draait om een badcultuur waarbij ontspanning centraal staat. Zo vind je er behalve een sauna ook vaak een jacuzzi, een whirlpool, een stoombad, een infraroodcabine, een dompelbad, een stortdouche, een regendouche, voetenbaden, een hamam, een relaxruimte, een lounge met soms een open haard, een (verwarmd) zwembad en een afgeschermde tuin met terras. Dit alles in een exclusieve ambiance met grote luxe en comfort. De privé-sauna’s zijn meestal gelegen in de natuur aan de rand van de grote steden, in een design-villa, een oude boerderij of een cottage.
De effecten van een sauna
De Finse sauna blijft hiervan wel het middelpunt. Deze bestaat uit een afgesloten ruimte met bankjes langs de muren, die van laag naar hoog lopen en die tot hoge temperaturen wordt opgestookt. Aangezien warmte naar boven stijgt, is het op de hoogste bankjes het heetst, want daar kan de temperatuur oplopen tot wel 120 graden. De bedoeling is dat je er korte tijd naakt zittend of liggend in plaatsneemt, waarbij je enorm gaat zweten. Dit zorgt er onder andere voor dat je lichaam afvalstoffen sneller afvoert, maar het is ook goed voor je luchtwegen, je doorbloeding, je huid en je spieren en het is een manier om totaal te ontspannen, dus het werkt ook tegen stress.
Nadat je een minuut of tien in de sauna bent geweest, moet je je lichaam sterk afkoelen met een koude douche en dan even rusten, voordat je aan de volgende ronde begint. Het effect merk je meteen, want je ademt vrijer, je poriën zijn schoon, je spieren zijn los en je hele lichaam tintelt op een aangename manier. Dan duik je in het zwembad in, of de jacuzzi, en het feest is compleet!