Privé-sauna’s in Nederland zijn hot! Steeds meer mensen doen aan deze vorm van ontspanning en wellness, om even weg te zijn uit de dagelijkse stress, gezellig een paar uur met met vrienden door te brengen of een romantisch en discreet uitje te hebben met hun geliefde. De faciliteiten in een privésauna zijn beslist niet minder dan in een openbare sauna, en het heeft grote voordelen.

Ten eerste voelt niet iedereen zich er prettig bij om zich naakt tussen de wildvreemde mensen te bewegen. Ten tweede  is het in een openbare sauna vaak zo druk dat je lang moet wachten om van sommige faciliteiten gebruik te kunnen maken Verder ga je naar een sauna voornamelijk om te ontspannen, en dat is nog niet makkelijk met zoveel anderen om je heen. Daarbij komt dat de hygiëne in een privésauna meestal beter is dan in een openbare sauna en dat er bijzonder veel luxe is.

Waar zijn ze te vinden?

Een privésauna is dan de ideale oplossing en ze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In Nederland zijn inmiddels ruim vijftig privé-sauna’s en het worden er steeds meer, dus dit is het nieuwe relaxen en het hoeft niet eens zo duur te zijn. Ze liggen verspreid over het land, met concentraties in de provincies Brabant, Zuid-Holland en Overijssel. Ook in Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Limburg zijn ze te vinden!

Alleen in de noordelijke provincies is het aanbod nog schaars, zoals in Friesland, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren, want deze rage komt overal in Nederland op! Kijk maar eens naar de mogelijkheden in Drenthe, Flevoland en Groningen!

2019-09-04T14:02:36+01:00

Wellness Suite de Meander [Oirschot]

Verscholen in de landelijke natuur tussen Eindhoven en Tilburg ligt Wellness Suite de Meander, die geschikt is voor maximaal vier personen en waar je ook kunt overnachten en ontbijten. Deze sauna is goed bereikbaar door de centrale ligging en er is plenty discrete parkeerruimte. Lees meer erover!

2019-09-26T15:44:03+01:00

Privé Sauna Bergeijk [Bergeijk]

Deze sauna is alleen al de moeite waard voor de inrichting, want die is helemaal in Afrikaanse stijl en je waant je hier echt in de jungle! Door de bijzondere gastvrij hostess en de gratis drankjes wordt deze Afrikaanse ervaring nog beter! Lees gauw meer!

2019-06-14T16:50:29+01:00

Sauna Zenter [Beek en Donk]

Hier in een schattig dorpje onder de rook van Eindhoven zijn kinderen ook welkom. Geniet van o.a. ook een whirlpoolbad en laat je rondleiden door de bijzonder vriendelijke gastvrouw. Je kunt het luxueuze complex afhuren voor twee uur tot een heel dagdeel, overnachten is niet mogelijk. Lees meer!

2019-09-05T10:54:26+01:00

Spa 1001 [Amsterdam]

Ontspan, droom weg & geniet! Hier zijn de faciliteiten zijn uitstekend, het aantal extra’s en arrangementen is verbluffend en het interieur is heel bijzonder, want alles is sfeervol ingericht in Oosterse stijl. Bekijk het!

2019-09-05T10:11:49+01:00

Yurtlife Wellness Center [Zaandam]

Deze sauna staat bekend om de relaxte sfeer en de gastvrijheid en is een authentieke privé-sauna, met veel luxe faciliteiten en plaats voor maximaal zes personen. Hij is goed bereikbaar, op loopafstand van het station, en je kunt er ook blijven slapen als je er een weekendje van wilt maken. Lees meer!

2019-09-04T12:08:11+01:00

Luxury Wellness Suite [Alkmaar]

Deze plek is perfect voor een romantisch rendez-vous, met een speciale suite, een fles wijn en een groot hemelbed, waar je ook kunt blijven slapen. Je kunt er met maximaal twee personen terecht, dus je verjaardag vieren zit er hier niet in, maar het is wel een en al intimiteit. Lees meer!

2019-09-04T12:06:02+01:00

Bada [Haarlem]

Deze sauna in het hartje van Haarlem bestaat uit drie units en je kunt er per unit met twee personen terecht, tot maximaal vijf uur. Let op, je kunt er niet overnachten.en ook geen feesten geven! Dit is meer iets voor een romantisch rendez-vous. Bekijk gauw de mogelijkheden!

2019-09-04T11:36:16+01:00

Vitara [Waarde]

Vitara is een unieke privé sauna in Waarde, het interieur bestaat helemaal uit kota's! Lees hier meer over Vitara!

2019-09-04T12:00:26+01:00

LOFF [Assen]

Deze prive sauna in Assen, Drenthe is niet alleen luxe, maar ook uniek! Door deze prachtige faciliteiten komt je niks te kort en geniet je optimaal! Lees meer!

2019-09-04T12:10:12+01:00

Misty City Spa [Tilburg]

Met zijn tweeën of met een grotere groep? Dat kan bij Misty City Spa! Je kan een privé sauna boeken voor maximaal 10 personen! Er zijn meerdere sauna's aanwezig. Lees hier meer over Misty City!

2019-09-04T12:13:40+01:00

Laguna [Veldhoven]

De naam zegt het al: dit is een bijzonder luxueuze en exclusieve privé-sauna met heel veel extra’s. Hij is ook behoorlijk populair, dus je moet op tijd boeken. Je kunt er terecht met maximaal zes personen en je kunt er overnachten. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden!

2019-09-05T10:43:33+01:00

Du Sahara [Amsterdam]

Deze privé-sauna is de grootste in heel Nederland en biedt dé wellness sensatie van Noord-Holland. Du Sahara zorgt voor de perfecte combinatie van sfeer, faciliteiten en ambiance. Dit is wat je noemt een topper! Lees meer!

2019-09-26T13:40:40+01:00

Sittard

Privé-sauna Sittard? In de buurt van Sittard in de [...]

2019-09-05T10:52:50+01:00

Zaandam

Ontstaan Zaandam is een middelgrote stad met bijna 80.000 [...]

Wat is een privésauna?

Een privésauna is een wellnessruimte die je voor een paar uur afhuurt en is meestal discreet gelegen, in een rustige, natuurrijke omgeving, net buiten de grote steden, waar je even helemaal loskomt van de beslommeringen van alledag. Dit kan in een losstaande bungalow zijn, een oude boerderij of een speciale suite in een hotel, maar hoe dan ook bieden privé-sauna’s een heleboel luxe en vertier en zijn ze de perfecte plek voor een romantische ontmoeting. De faciliteiten beperken zich niet alleen tot een standaard houten Finse sauna, wat meestal is er ook een stoombad, een stortdouche, een dompelbad, een jacuzzi, een relaxruimte, een beschutte tuin, en vaak ook een verwarmd zwembad, een hammam, een professionele masseur, en een infraroodsauna.

Verder is er bijna altijd verlichting in verschillende kleuren, een goede audio-installatie, een grootbeeld televisie en een minibar met hapjes en drankjes. Het ontbreekt je dus een paar uur lang aan helemaal niets en er is alle ruimte om echt te genieten. Let wel een beetje op met de drankjes; alcohol en een sauna zijn een slechte combinatie en je moet ook iet te zwaar tafelen voor je saunabezoek, maar het houden bij een salade of iets anders wat licht verteerbaar is.

Hoe gaat het in zijn werking?

Maar hoe werkt nu precies een rondje sauna en waarom is het zo goed voor je? In ieder geval is het een perfecte manier om te ontspannen, maar regelmatig saunabezoek is ook goed voor je longen, je slijmvliezen, je bloeddruk, je weerstand en je huid. Verder ga je in een sauna enorm transpireren, waardoor afvalstoffen in je lichaam makkelijker en sneller worden afgevoerd. De sauna’s die we in Nederland kennen, vinden hun oorsprong duizend jaar geleden in Finland, en bestaan uit een houten ruimte met ligbankjes, die sterk verhit wordt, waardoor je gaat zweten.

De bankjes zijn trapsgewijs gebouwd, zodat je kunt variëren met de temperatuur. Warmte stijgt namelijk naar boven, dus op de laagste bankjes is het zo’n dertig graden en helemaal bovenaan kan de temperatuur oplopen tot honderd graden. Als je net begint, kun je beter wat lager gaan liggen of zitten en het van daaruit opbouwen, want je lichaam moet wel wennen aan zulke extreme temperaturen. De bankjes aan het plafond zijn dus  meer voor de gevorderden.

Wat zijn de stappen?

Het nemen van een sauna is een heel ritueel, wat zo een uur of twee duurt, dus je moet er echt de tijd voor nemen. Je begint met een warme douche, waarbij je je goed wast, dit in verband met de hygiëne. Vervolgens neem je een tijdje een warm voetenbad, waardoor je lichaam zich instelt op hitte. Dit kun je gerust een tijdje volhouden, je moet er een beetje geduld bij hebben. Daarna ga je de sauna in, en je zoekt een temperatuur die voor jou prettig is om te zitten of liggen. Dit houd je een minuut of tien, vijftien vol, langer moet je niet in de sauna blijven.

Vervolgens neem je wat beweging. Een korte wandeling, wat stretchen of yoga doen is al voldoende. Hierna neem je een koude stortdouche of een dompelbad, zodat je lichaam weer op temperatuur komt. Vervolgens neem je weer een uitgebreid voetenbad en voor een optimaal effect nog een keer een koude douche. Daarna kun je het beste een half uurtje rusten, en dan is het tijd voor de volgende ronde. Het effect is meteen merkbaar, je zult beter ademen, je spieren zijn ontspannen, je huid is beter doorbloed, en het kan zijn dat je hele lichaam aangenaam tintelt. Met andere woorden, je voelt je als herboren!

In dit bestek is het onmogelijk om alle privé-sauna’s in Nederland te beschrijven, waarin vooral de provincie Brabant eruit springt, want dat is echt het Walhalla voor sauna-liefhebbers en mensen die in een luxueuze sfeer willen ontspannen.