Video Aspect Ratio: 4:1

Privé Sauna België

Direct een privé sauna vinden in België (Vlaanderen)?

Prive sauna België boeken? België heeft genoeg aanbod van privé-sauna’s! Deze sauna’s zijn jé van het tegenwoordig als het gaat om vrijetijdsbesteding en België heeft ongelooflijk veel te bieden op dat vlak, want in Vlaanderen alleen zijn er al meer dan vijftig van en het aanbod is snelgroeiend. De kwaliteit en de faciliteiten zijn bijna overal bijzonder goed voor een paar uurtjes ontspanning en een privé-sauna in België is veel meer dan alleen maar een sauna, maar biedt meestal een heel pakket aan wellness-mogelijkheden, ongekende luxe, een stijlvolle ambiance en totale discretie. 

Bekijk alle privé sauna's van België per provincie

Privé Sauna Antwerpen

Antwerpen

Privé Sauna West-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Privé Sauna Oost-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Privé Sauna Vlaams Limburg

Limburg

Privé Sauna Luik
Luik
Privé Sauna Vlaams Brabant
Brabant
België is dus het land bij uitstek voor zowel sauna’s als wellness in de privésfeer, vaak kun je ook overnachten en het het is niet eens zo heel duur. Je hebt dan wel een heel complex vol met mogelijkheden om te badderen en ontspannen, helemaal voor jezelf en je eigen gezelschap. De meeste van die sauna’s bieden plaats aan twee personen, maar er zijn er ook waar je met zijn vieren of zessen welkom bent en er is er een die zelfs twaalf mensen kan herbergen. Ideaal dus voor zowel een romantisch rendez-vous of  je huwelijksdag als voor een uitje met het gezin, een verjaardag, een vrijgezellenfeest of een babyshower.


In België vind je privé-sauna’s in de provincies Antwerpen, Brabant, Belgisch-Limburg, Luik, Oost-Vlaanderen en West-vlaanderen, dus er is er altijd wel eentje in de buurt. Meestal liggen ze middenin in de natuur aan de rand van de grotere steden, zodat je echt tot rust kunt komen en even weg bent van de hectiek van alledag.

Wat is een privé sauna?

Een sauna is een meestal houten ruimte met trapsgewijs oplopende houten bankjes, die verhit men tot hoge temperaturen, waardoor je enorm gaat transpireren. Het is dan ook de bedoeling dat je naakt bent, anders gaat al het zweet in je kleding zitten. Aangezien warmte naar boven stijgt, is de temperatuur op de laagste bankjes zo’n dertig graden, terwijl aan het plafond de hitte oploopt tot honderd graden. Dat laatste is voor de gevorderden; als je net begint kun je beter eerst proberen om op de lagere bankjes te zitten of te liggen.


Je kunt er zo’n tien minuten tot een kwartier in verblijven en het is naast ontspannend ook enorm goed voor je gezondheid. Doordat je zo zweet in een sauna, voert je lichaam een heleboel afvalstoffen af, die zich anders in je lichaam ophopen. Verder is het goed voor je luchtwegen en je slijmvliezen, je bloedvaten, je stofwisseling, je huid, je bloeddruk en je weerstand tegen infecties. Een sauna is een weldaad voor je spieren, want die komen helemaal los bij een verblijf in een sauna. Ideaal voor spanningspijn in je nek, je rug en je hoofd, dus.

Hoe werkt “een rondje sauna”? 

Bij een saunabezoek komt meer kijken dan alleen een kwartiertje zweten, het is een heel ritueel waarbij je speelt met extreem verschillende temperaturen waar je toch zeker een uurtje mee bezig bent, en als je het goed wilt doen, nog wel een beetje langer. Maar dan voel je je ook als herboren: je spieren zijn los, je ademt weer vrij, je poriën zijn schoon en het kan zijn dat je een heerlijke tintelende sensatie in je hele lichaam voelt. 

De rituelen kunnen verschillen, maar het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer, dus hier is een voorbeeld:

1. Je begint met een warme douche, dat is wel zo hygiënisch. Ook kan parfum gaan stinken en kunnen gezichtscrèmes in je ogen gaan prikken in de sauna. Droog jezelf goed af, dan zweet je makkelijker.

2. Je neemt een warm voeten bad, om aan een hoge temperatuur te wennen. Hier moet je je tijd voor nemen, toch zeker een kwartier.

3. Je gaat de sauna in en gaat op een van de bankjes zitten of liggen met een handdoek onder je. Je moet eerst even wat experimenteren met de temperatuur om te weten hoe hoog – en hoe warm – de goede plek is voor jou Dit houd je zo’n kwartiertje vol, daarna verlaat je de ruimte.

4. Nu neem je eerst wat beweging. Een wandelingetje, wat yoga of stretchen is al genoeg.

5. Je neemt een koude douche, stortdouche of dompelbad.

6. Je neemt weer een warm voeten bad.

7. Voor een optimale sensatie neem je weer een koude douche/bad.

8. Je neemt een half uurtje rust in de relaxruimte.

9. Tijd voor de tweede ronde. Hierbij hoef je niet vooraf warm te  douchen.

Hoe krijg je een optimaal effect?

Voor een optimaal effect voer je dit ritueel een aantal keren uit, waarbij je zult merken dat je lichaam steeds meer hitte aankan. Je moet er dus wel de tijd voor nemen. Een privésauna boek je voor tenminste twee uur of drie uur, dus dan kan je maximaal drie rondes maken. Het effect merk je meteen:, je voelt je fitter, beter in je vel en relaxed, zonder dat je slaperig bent, want je hoofd is ook helderder – en leger – na een saunabezoek.


Onze moderne droge houten sauna is oorspronkelijk afkomstig uit het Finland van meer dan duizend jaar geleden en bestond uit niet meer dan een diepe, afgesloten kuil in een helling, die verhit werd met stenen. Het woord sauna betekende dus eigenlijk gewoon ‘kuil.” Later werd dit in hutten van boomstammen gedaan, en daarom zijn onze sauna’s nu nog steeds van hout. Maar sauna’s waren al vierduizend jaar geleden bekend bij de Maya’s, waar ze een rituele betekenis hadden. Ook andere Indiaanse stammen kenden een sauna, maar die bestond uit een tent van bizonhuid op palen, zodat deze nomadenvolken hem gewoon mee konden nemen als ze wilden verkassen. Ook in Rusland kent men al duizenden jaren sauna’s, die werden gemaakt van een oven van opgestapelde stenen, de zogenaamde banja’s.

Verder is er in Japan een eeuwenoude badcultuur met sauna’s, dit in de vulkanische gebieden waar je geisers en heetwaterbronnen vindt en in de islamitische cultuur kent men nog steeds de zogenaamde hamam, een badhuis met een belangrijke sociale functie, die je tegenwoordig zelfs in Nederland kan vinden. In West-Europa was de sauna al bekend als onderdeel van de uitgebreide badcultuur van de Oude Grieken en Romeinen, zo’n 2500 jaar geleden, maar die verdween in de Middeleeuwen en pas in de negentiende eeuw zouden er in Duitsland en Frankrijk kuuroorden worden gebouwd rond de geneeskrachtige bronnen in de berggebieden, zoals het Zwarte Woud en de Jura.

Wanneer zijn ‘onze’ sauna’s tot stand gekomen?

Onze sauna van nu is echter pas in zwang gekomen in de vorige eeuw en is afgeleid van de Finse variant, hoewel we tegenwoordig ook een een infrarood-sauna kennen en iedere zichzelf respecterende sauna ook meestal een stoomcabine of Turks bad heeft. Meestal zijn er daarbij nog een groot aantal andere bad- en relax-mogelijkheden, die onder het begrip “wellness” worden geschaard. Wellness is een term die in de jaren vijftig in de wereld werd gebracht in Amerika, en het woord is een samenvoegsel van “well” en “fitness.”


Deze beweging propageerde een levensstijl die werd gekenmerkt door een balans tussen inspanning en ontspanning, om zowel lichamelijk als geestelijk een optimale gezondheid te bevorderen. Onder inspanning werd bijvoorbeeld verstaan: yoga, stretchen of Tai Chi en ontspanning verwees naar een badcultuur met sauna’s, bubbelbaden, massages, pakkingen, modder-behandelingen en noem maar op. Dit waaide al snel over naar Europa en ook hier schoten de wellness-centra en openbare sauna’s als paddenstoelen uit de grond. 


Het nadeel hiervan was dat het erg druk kon zijn en ontspanning vinden tussen een massa wildvreemde blote mensen niet bepaald eenvoudig is. Verder moest je vaak lang wachten om een bepaalde faciliteit te kunne gebruiken en voelt ook niet iedereen zich op zijn gemak in zijn blootje tussen allerlei anderen, en zo is de privésauna geboren!


We kunnen hier niet een beschrijving geven van alle privé-sauna’s in België, maar we hebben een selectie gemaakt van de top-tien beste, mooiste en meest luxueuze privé-sauna’s in het land. De meeste hiervan liggen in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Hier gaan we dan!