Prive Sauna Zwolle

Privé sauna Zwolle

In Zwolle en omgeving zijn beduidend weinig privé-sauna’s te vinden en de meeste liggen een behoorlijk eindje weg, op zo’n veertig kilometer van de stad. In Zwolle zelf is  maar een privé-sauna, maar als je er een stukje voor wilt reizen, zijn er meer mogelijkheden, ook met een overnachting erbij. Dan hoeft de afstand dus niet zo’n probleem te zijn, want je blijft lekker slapen, je ontbijt staat klaar en je hoeft pas de volgende dag weer naar huis te rijden. Er is ook een grote sauna redelijk dicht in de buurt, waar je met een groep naartoe kan en die dus heel geschikt is voor feesten. Kortom, in Zwolle heb je het allemaal wel, maar het is even een reisje van een half uur met de auto. Dat is het zeker waard, want de drie sauna’s in de omgeving zijn bijzonder goed en horen tot de beste in Nederland.

Wellnesshoeve Butterfly

Wellnesshoeve Butterfly


Deze privé-sauna is een begrip bij liefhebbers, niet alleen omdat de faciliteiten goed zijn, maar ook door de sfeer en de uitstekende en discrete service. Daar komt nog bij dat de omgeving niet alleen rustig is, maar werkelijk barst van de mooie natuur en je kunt ook hier de nacht doorbrengen, dus het is ideaal als je echt even helemaal weg wilt en er een korte vakantie in de natuur van wilt maken, ver van de drukte en de stress in de stad. Zuidveen is een piepklein dorpje met 610 inwoners vlakbij Steenwijk, op een afstand van 39 kilometer noordelijk van Zwolle, dus als het verkeer een beetje meezit, ben je er in een dikke twintig minuten. Je bent van hieruit weer in een mum van tijd in het romantische waterdorpje Giethoorn en verder ligt Zuidveen pal naast een fraai en interessant landgoed en bijna middenin het zuiden van het nationale park de Weerribben-Wieden. Dit monumentale natuurgebied is gesticht in 1992 en bestaat uit een typisch laagveenmoeras, met een mozaïek van allerlei verschillende soorten landschappen. Je vindt hier meren, vaarten, sloten, rietlanden, hooilanden, weilanden, trilvenen en moerasbossen en er is een grote diversiteit aan flora en fauna, met idyllische bloeiende waterlelies, een veelheid aan soorten libellen en het water is zo helder dat er zelfs otters leven!

 Wellnesshoeve Butterfly bevindt zich hier:

Lees over Zwolle

Ontstaan van Zwolle

Zwolle is een oude stad met een rijk verleden, die in de afgelopen decennia explosief is gegroeid, onder andere omdat enorm veel hogescholen zich in de stad hebben gevestigd. Het centrum is dus middeleeuws en vrij klein, maar daaromheen zijn grote nieuwbouwwijken ontstaan en inmiddels heeft de stad bijna 130.000 inwoners en is Zwolle een belangrijk kennis- en dienstencentrum voor een grote regio, met de charme van een dorp, maar ook alles wat een stad te bieden hoort te hebben. De stad is noordelijk  gelegen in de provincie Overijssel, die in het Midden-Oosten van Nederland ligt, en waar Zwolle de hoofdstad van is. Dit gebied werd al in de Steentijd bewoond door nomadenvolken, zo’n 50.000 jaar geleden en rond het jaar 800 is hier voor het eerst een nederzetting ontstaan, wegens de vruchtbare kleigrond op deze plek, die ligt ingeklemd tussen de rivieren de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water. De eerste bron die de plaats vermeldt, is uit het jaar 1040 en in 1230 zou Zwolle stadsrechten krijgen, waardoor er handel ontstond en de stad een belangrijke transportfunctie kreeg. In dezelfde eeuw zouden er een stadsmuur en poorten gebouwd worden, die deels nog intact zijn, zoals de Sassenpoort en delen van de omwalling .De Grote Kerk in het centrum dateert uit 1406 en is ook intact gebleven.  Met de oprichting van het oudste gymnasium in Nederland in 1323 werd Zwolle een kenniscentrum van belang en in 1407 werd de stad deel van het Hanzeverbond. De beroemde laat-gotische kerktoren de Peperbus dateert uit het jaar 1463 en Zwolle heeft tot op heden een klein, maar charmant, middeleeuws historisch centrum.

Bekijk hier andere prive sauna's in de regio Zwolle

Prive sauna Hotel Fidder Zwolle

Privé-sauna Hotel Fidder in Zwolle

Hotel Fidder in Zwolle heeft een wellness-suite met een infrarood-sauna en een bubbelbad, maar geen Finse sauna, dus het is een beetje een buitenbeentje in onze lijst. Toch is een bezoek hier de moeite waard, vooral als je geen zin hebt om te reizen. De ambiance in een statig monumentaal pand is namelijk prachtig en geheel uitgevoerd in Jugendstil-ontwerp met authentieke ornamenten. De suite heeft een heerlijk balkon en je kunt hier de nacht doorbrengen in een heus hemelbed. Verder zit je bij Hotel Fidder op tien minuten lopen naar het centrum van Zwolle, dus het is ook nog ideaal voor een stedentripje, al is de wellness wat beperkt. Een infrarood-sauna werkt met licht in plaats van met hitte en is vooral heel goed voor je spieren. De stralen van de sauna dringen namelijk diep in je lichaam door. Een infrarood-sauna is ook milder dan een Finse sauna, waarin je echt vergaat van de hitte, vooral bovenin, en werkt toch goed door, dus je kunt het allicht eens proberen. Je boekt hier voor minimaal een nacht met maximaal twee personen en het is dus ook een echt liefdesnestje in een exclusieve sfeer en met veel comfort. Het ontbijt is fantastisch, met bacon en eggs, kakelverse broodjes die ter plekke worden gebakken en heerlijke wafels met warme kersen. Voor het diner hoef je de deur ook niet uit, want het hotel heeft een uitgebreid ã la carte menu met vier gangen en de meest uitgelezen biefstuk, gerookte zalm en Franse kazen, vergezeld van de beste wijn. Toch een keertje proberen misschien? Je baadt hier wel in luxe in Overijssel!

Meer over Zwolle...

Groei van Zwolle

In de negentiende eeuw zou de stad explosief groeien met de aanleg van een spoorlijn en een station en werd er buiten de stadsmuren de wijk Assendorp aangelegd, wat nu van een arbeidersbuurt met sociale woningbouw is uitgegroeid tot een van de hipste wijken in de stad Aan het eind van de vorige eeuw werd er nog meer gebouwd in het zuiden van de stad en kreeg Zwolle de functie van zorgcentrum met het ontstaan van de Isala-klinieken, een fusie tussen twee ziekenhuizen die een grote regio bedient. Vanaf ongeveer 1990 werd Zwolle een studentenstad, met eerst de vestiging van de hogeschool Windesheim en niet veel later de hogeschool ArtEZ, die een kunstacademie, een conservatorium, een toneelschool en een design-opleiding herbergt.  Maar behalve aan mooie architectuur en historie is Zwolle ook rijk aan natuur en wordt het beschouwd als een zeer groene stad, met veel parken en de omringende uiterwaarden, plassen en dijken, waar zelfs de zeldzame kievitsbloem groeit. Het grootste park is Het Engelse Werk uit 1828, een lieflijk bebost landschapspark gelegen aan de zuidelijke IJsseldijk, wat naast mooie natuur ook een recreatieve functie heeft, een heemtuin en de nodige horeca.


Cultuur

Maar ook voor cultuurliefhebbers is Zwolle een leuke stad en verder kun je er lekker winkelen, eten en natuurlijk ook stappen, want met zoveel studenten in de stad heeft Zwolle een bruisend uitgaansleven gekregen. De belangrijkste musea zijn het Stedelijk Museum, wat vooral gericht is op cultuurhistorie en het museum De Fundatie, wat een collectie heeft met historisch beeldend werk, maar ook veel moderne en hedendaagse kunst in huis heeft en regelmatig expo’s houdt. De stadsschouwburg uit 1814 is tegenwoordig bekend als theater Odeon, wat een breed aanbod heeft van toneel, klassieke muziek, dans en ballet. Grote producties, zoals musical, opera en ballet, vinden plaats in het grootse Theater de Spiegel, wat duizend plaatsen heeft en echte urbane allure uitstraalt.  Hier treden artiesten op als Ilse Delange en Johnny de Mol. Dan is er ook nog het kleine vestzaktheater het Papenstraattheater, waar je vooral moet zijn voor cabaret en komedie, maar wat ook muziek en toneel presenteert.. Zwolle heeft een vestiging van Pathé en een filmhuis, genaamd het Fraterhuis, beiden in de binnenstad, en er zijn twee poppodia, het sixties-icoon en punk-walhalla Hedon, wat vroeger een jongerencentrum was, en het voormalige kraakpand Eureka in de wijk Assendorp, wat niet alleen als podium dient, maar waar je ook lekker kan eten. Dit zijn de ontmoetingsplekken voor lokale kunstenaars en bands, met verschillende ateliers, oefenruimtes, een studio en muziek in werkelijk ieder genre. Latin, alternatief, blues, klassiek, rock, country, dance, drum&bass, electro, folk, je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het wel bij een van deze podia!


Uitgaan in de stad

Het uitgaansleven in Zwolle heeft een enorme vlucht genomen sinds de intrede van zoveel studenten en het is zonder meer uitbundig. Ook in Zwolle begint het weekend tegenwoordig al op donderdag! De meeste horeca vind je in het centrum, maar ook in de wijk Assendorp is het gezellig stappen, bijvoorbeeld bij een van de oudste bruine kroegen in Zwolle, Café de Singel, wat al decennia dé lokale bruine kroeg is. Een bruin café in het centrum is Grizzly’, studenten gaan massaal naar café Het Vliegende Paard, en als je ook wilt eten behalve borrelen moet je bij ‘t Proeflokaal zijn. Natuurlijk is er ook een Ierse Pub, Irish Pub Sally O’Briens, en als je het laat wilt maken, zijn er twee nachtclubs, ClubZo en het hippe Bloopers, die allebei ook feesten geven. Een lokaal begrip is het oeroude café The Irish Inn, wat boven een bruine kroeg is en waar je in de kelder kan dansen. Verder heeft Zwolle als unicum een echte drive-in discotheek in Amerikaanse stijl, genaamd le Fevre. Zwolle barst verder van de muziek, niet alleen bij de poppodia, maar ook in een aantal cafés met live optredens. Jazzminnaars kunnen hun hart ophalen bij Muziekcafé Koos en ook bij café The Living Room, wat een zeer gevarieerd aanbod heeft met bands, singer-songwriters, klassieke muziek en regelmatige jamsessies, dit in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ. Weer heel anders en een beetje underground is Jack’s Music Bar, waar in de kelder vooral lokale bandjes spelen in allerlei stijlen, zoals rock, ska, blues en metal en waar de bar goed gevuld is met allerlei speciaalbieren en bijzondere whiskey’s. Daarbij mixt hier het personeel iedere cocktail voor je die je maar wilt .Dat is nou Zwolle uitgaansstad!


Twijfel je nog?

Een privé-sauna? Wat is dat nu weer? Als je het nog niet weet, is het niet gek, want dit fenomeen is nog niet zo doorgedrongen in Nederland. In de ons omringende landen zijn privé-sauna’s de hotste rage van het moment als het gaat om lifestyle en vrijetijdsbesteding en alleen al in Vlaanderen zijn er honderden. In nederland zijn we een stuk minder goed bedeeld, met maar een stuk of zestig van dit soort wellness-paradijsjes verspreid over het land. Een privé-sauna is dan ook een paradijsje, want het is simpelweg een sauna- en wellnesscomplex wat je helemaal voor jezelf alleen en je eigen gezelschap kunt afhuren, zonder andere mensen erbij en altijd met veel luxe, comfort en ultieme discretie! De voordelen boven een openbare sauna zijn groot, en de faciliteiten zijn echt niet minder, integendeel, want wie privé-sauna zegt, zegt kwaliteit en heel veel luxueuze wellness-mogelijkheden. Niet iedereen vindt het zo geweldig om naakt tussen de vreemde mensen te zitten, want ja, in een sauna moet je meestal naakt zijn. Dat is dus al een voordeel van een privé-sauna, want je bepaalt zelf met wie je er naartoe gaat en er zijn geen wildvreemden bij. Ten tweede is het in een openbare sauna vaak druk, zodat je soms lang moet wachten om van een bepaalde faciliteit gebruik te kunnen maken Daar komt nog bij dat saunabezoek voornamelijk is bedoeld als een manier om echt helemaal te ontspannen en te onthaasten, en dat is ook niet zo makkelijk in de massa. Kortom, een privé-sauna is dan de ideale oplossing en het hoeft niet eens zo duur te zijn.

Wellness?

Maar hoe gaat het eraan toe in een sauna? En wat bedoelen we met wellness? Wellness is een idee wat is ontstaan in Amerika in de jaren zeventig en het hoofddoel ervan is echt ontspannen, in een wereld die steeds stressvoller en jachtiger wordt. Het is eigenlijk een verzameling van badrituelen uit lang vervlogen tijden en uit alle hoeken van de wereld, waarvan onze bekende Finse sauna een primair onderdeel is. Maar wellness houdt veel meer in en bevat elementen van zeer oude badculturen, zoals die van de Maya’s, vierduizend jaar geleden, de Griekse en Romeinse thermen die al voor onze jaartelling bestonden en de islamitische hamam, die in de middeleeuwen in de Arabische landen is ontstaan. Een zichzelf respecterende, moderne sauna heeft dus niet alleen een ook wel wat oneerbiedig genoemde “zweethut,” maar ook een scala van andere bad mogelijkheden, zoals een infrarood-sauna, een stoombad, een dompelbad, een kruidenbad, voetenbaden, een jacuzzi, een whirlpool, een regendouche, een stortdouche, een massagedouche, een zonnebank, lichaamsbehandelingen (zoals een massage), een rustruimte met een relax-sofa, een afgeschermde tuin of buitenruimte en soms zelfs een (verwarmd) zwembad! Stel je voor dat je dat allemaal helemaal voor je alleen en met je zelfgekozen gezelschap ter beschikking hebt! En dan ook nog met enorm veel luxe, in een bijzondere ambiance en zonder dat iemand er iets van hoeft te weten? Het zou weleens een heel bijzondere ervaring kunnen zijn!

Wat is een Finse Sauna?

Een Finse sauna, zoals wij hier kennen, is een principe wat duizend jaar geleden in het hoge noorden werd ontdekt en is eigenlijk heel eenvoudig. Het bestaat uit een afgesloten ruimte met in hoogte oplopende houten bankjes langs de muren, die tot hoge temperaturen wordt opgestookt, zodat je sterk gaat zweten als je er zittend of liggend in plaats neemt.. Aangezien hitte naar boven stijgt, is de temperatuur op de onderste bankjes nog vrij mild, maar aan het plafond kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan honderd graden. Je kunt zo ongeveer een kwartier in de sauna blijven, daarna moet je je lichaam weer afkoelen onder een koude douche of in een dompelbad. Vervolgens neem je een beetje rust, of je maakt een wandelingetje, en dat is het tijd voor de volgende ronde, want voor een optimale werking kun je dit ritueel een aantal keren herhalen. Het effect merk je meteen: je ademt vrijer, je huid is schoon en zacht, je stijve spieren worden los en door het zweten voert je lichaam in de sauna heel snel afvalstoffen af, waardoor je je na een paar rondjes als herboren voelt, en al helemaal als je vervolgens een duik neemt in de jacuzzi of het zwembad! Regelmatig saunabezoek is dus heel goed voor je gezondheid, want het is niet alleen de ultieme stress-killer, maar verbetert ook je doorbloeding, houdt je luchtwegen schoon, is goed voor je huid, houdt je spieren ontspannen en maakt je minder vatbaar voor infecties en virussen. En het is nog lekker ook!



Waar moet ik heen voor een privé-sauna?

De meeste privé-sauna’s in Nederland liggen aan de rand van de grote steden, zoals Den Bosch en Apeldoorn. Of in de rust en stilte van de vaak prachtige natuur en zijn gevestigd in een bijzonder pand, zoals een oude boerderij, een design-villa, een hypermoderne bungalow of een speciale suite in een exclusief hotel. Je baadt er letterlijk in weelde en comfort en soms kun je ook in de sauna overnachten, zodat je niet meteen na je saunabezoek weer het stressvolle verkeer in hoeft op weg naar huis, maar lekker uit kunt slapen na je wellness-beleving. Dat laatste lukt wel, want je slaapt gegarandeerd als een roos! Je kunt er zelfs een weekendje weg, een stedentrip of een korte vakantie in de natuur van maken! Er zijn kleine, intieme sauna’s voor twee personen, waar je bijvoorbeeld lekker kunt chillen met je partner of misschien wel wilt afspreken voor een romantisch rendez-vous, maar ook hele grote, die plaats hebben voor wel 25 mensen, zodat je er een feest kunt geven. De sauna wordt dan vaak helemaal aangekleed op een manier die past bij de gelegenheid, zoals een bijzondere verjaardag, een letterlijk spetterende vrijgezellenavond of een spraakmakend afstudeerfeest, inclusief de versiering, hapjes en drankjes die daar bij horen.

Gratis naar de sauna?

Doe mee aan onze maandelijkse acties. Deze maand win je een gratis saunabezoek voor 2 personen naar keuze uit meer dan 100+ privé sauna's op onze website!