Er zijn inmiddels zo’n vijftig privé-sauna’s in Nederland, die je stuk voor stuk vroeg moet boeken. Ze zitten namelijk al snel vol, zeker als je wilt overnachten. De provincie Zeeland komt er wat bekaaid vanaf, want hier zijn maar twee privé-sauna’s. Eentje ligt in Vlissingen en eentje in Waarde, een dorpje bij Goes.

Wil je een andere provincie in Nederland proberen? In Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn er genoeg sauna’s beschikbaar!

Net over de grens zijn er ook opties!

Gelukkig zijn er ook nog twee mogelijkheden vlak over de grens in België, in het noorden van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Je hoeft dus waar je ook zit in Zeeland nooit meer dan vijftig kilometer te rijden om eens een privé-sauna te bezoeken. De meeste zitten aan de rand van de grote steden, in de stilte en rust van de natuur. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat je er eens helemaal uit te bent. Daarnaast kan je ook makkelijk wat stedelijke cultuur, historie, cuisine en uitgaansleven opsnuiven als je daar voor de afwisseling zin in hebt. Je kunt natuurlijk gewoon voor een paar uur een privé-sauna boeken. Wil je toch lager blijven? Vaak kun je ook blijven slapen, zodat je er een weekendje weg of zelfs een vakantie van kunt maken!

Er is geen ander provincie zoals Zeeland!

De provincie Zeeland is een bijzonder gebied in Zuid-Nederland aan de kust van de Noordzee, wat bijna geheel bestaat uit (schier)eilanden. Waar je ook bent in Zeeland, er is altijd water in de buurt! Een strandje is nooit ver weg, want je hebt hier 650 kilometer kust!

Verder is het gebied een lappendeken van polders en dijken, doorsneden door zeearmen, waardoor hier in 1953 een watersnood plaatsvond, die heel Zeeland overstroomde en veel levens kostte. Als remedie werden er in de jaren zestig enorme waterkeringen aangelegd, de zogenaamde Deltawerken, die in 1997 voltooid zijn en het gebied moeten behoeden voor verdere overstromingen. Dat betekende dat het zoute zeewater plaats moest maken voor zoetwater en er een heel nieuwe flora en fauna ontstond, die zich kenmerkte door kleine, onderling verschillende ecosystemen en biotopen.

Dit is het land van getij, wind, water, slikken en platen, duinen, karrevelden, inlagen en kreekjes. Er wonen veel bijzondere dieren, zowel onder als boven water. Hier zie je duikeenden, zeehonden en de zeer zeldzame bruinvis, en er leven veel vogels, zoals zilvermeeuwen, ganzen, en de elders bijna uitgestorven scholekster.   

De rijke geschiedenis van Zeeland

Zeeland was al bewoond voor de komst van de Romeinen, zo’n 2500 jaar geleden, maar kwam pas echt tot bloei in de zeventiende eeuw. Toen ontstonden hier belangrijke zeehavens en steden. In de Gouden Eeuw vond hier een groot deel van de handel met Oost-Indië plaats en ook de handel in slaven, waarmee de economie sterk verbeterde. Daarvoor leefde de bevolking vooral van de visserij en akkerbouw en het was een arm gebied met weinig steden en veel kleine dorpjes. Die dorpjes zijn er nog steeds en Zeeland heeft een goed bewaard gebleven lokale traditie, waar bijvoorbeeld de typische boeren-klederdracht deel van uitmaakt.

In 1872 zette de bloei van het gebied door met de aanleg van een spoorlijn, die het gebied ontsloot van de rest van Nederland en België. In de Tweede Wereldoorlog werd Zeeland zwaar getroffen door bombardementen, waardoor de historische bouw nagenoeg is verwoest, vooral in de regio Walcheren. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg en andere grote steden zijn Vlissingen, Terneuzen en Goes.

middleburg-zeeland-1
zeeland-2

Waarin verschilt een privé-sauna zich met een openbare sauna?

Een privé-sauna is ook nog een stuk discreter en vaak kun je er overnachten, zodat je na je ontspannings–ronde niet meer helemaal terug hoeft te rijden door de chaos van het verkeer of als je het laat hebt gemaakt. Je hoeft meestal pas laat in de ochtend uit te checken, dus je kunt heerlijk uitslapen en dat wil wel na een paar rondjes sauna, want je slaapt als een roos!

Verder heeft een privé-sauna behalve een klassieke Finse houten sauna ook nog een heleboel andere wellness- en badder-mogelijkheden, zoals een Turks stoombad, een jacuzzi, een whirlpool, een infrarood-sauna, een dompelbad, een kruidenbad, voetenbaden, een stortdouche, een regendouche, een zonnebank, een relaxruimte met ligstoelen, een lounge met een open haard, een kingsize bed, een verwarmd zwembad binnen of buiten, en een beschutte, vaak fraai aangelegde tuin met een terras. Allemaal alleen voor jezelf en je eigen gezelschap!

Je kunt gezellig en romantisch met zijn tweeën gaan, maar sommige privé-sauna’s zijn zo groot dat ze ook geschikt zijn voor feesten, zoals een bijzondere verjaardag, een vrijgezellenavond, een babyshower, een familiefeest en noem maar op.

Waarom een privé-sauna?

Privé-sauna’s beginnen een top-hit te worden in de wereld van lifestyle en wellness en ze schieten dus als paddenstoelen uit de grond, want dit is het nieuwe relaxen! Steeds meer mensen ontdekken hoe heerlijk het is om een sauna- en wellnesscomplex helemaal voor jezelf en je eigen gezelschap  te hebben, voor een paar uur, maar soms ook voor een paar dagen.

Een privé-sauna heeft veel voordelen boven een openbare sauna en de faciliteiten zijn er echt niet minder om. Integendeel, privé-sauna’s bieden meestal bijzonder veel wellness-mogelijkheden en in een luxe, exclusieve ambiance met veel comfort, allemaal bedoeld om te ontspannen en te onthaasten en even weg te zijn uit de hectiek van het dagelijks leven. De voordelen zijn legio. Ten eerste voelt niet iedereen zich zo gelukkig in zijn blootje tussen de wildvreemde mensen en verder is het er vaak druk, zodat je lang moet wachten om van een bepaalde faciliteit gebruik te maken.  Daar komt bij dat ontspannen ook niet zo eenvoudig is in de massa, en dat is toch de bedoeling van saunabezoek en wellness.

Vlissingen

Vlissingen is een leuke middelgrote stad met zo’n 33.000 inwoners waar veel te doen is en die samen met de hoofdstad Middelburg een stedelijk gebied van bijna een miljoen inwoners vormt. De stad is oorspronkelijk een middeleeuws vissersdorp uit de zevende eeuw en kreeg stadsrechten in 1305. Vlissingen is groeide in de loop van de eeuwen uit tot een belangrijke havenstad en heeft nog steeds meer dan tien havens, waaronder een jachthaven.

vlissingen-1

In de negentiende eeuw werd de economie van de stad uitgebreid met vooral scheepsbouw en daarna kwam ook het toerisme op, zodat de stad tot nog grotere bloei kwam.. Vlissingen is dan ook nog steeds een geliefde badplaats, met een boulevard, strandpaviljoens, een pier en verschillende badstranden. De plaats heeft een beschermd stadsgezicht en het centrum en de boulevard zijn de moeite van een wandeling waard. De winkels liggen in de wijk Oost-Souburg en de binnenstad, in verschillende straten en hier vind je ook het grote winkelcentrum De Fonteyne.

Het uitgaansleven speelt zich deels af in de drie strandpaviljoens en aan de boulevard, en deels in het centrum, waar de bruine kroegen en clubs liggen. Een gezellig bruin café is Popeye, waar ook gedanst wordt en er zijn drie clubs, waarvan de Hooizolder de grootste is. Voor live muziek moet je bij Podium Piek zijn en verder heeft Vlissingen een schouwburg, Theater Arsenaal geheten. Culinair Vlissingen speelt zich voornamelijk af aan de Boulevard, met bijna honderd eethuisjes, eetcafé’s, brasseries en restaurants, en het Grand Hotel als luxueuze topper. Uiteraard staat er veel vis op het menu!

Romantische Privé Loft in Vlissingen

Prive-sauna Romantische Privé-loft is een luxe appartement voor twee met een moderne, strakke inrichting en een zonnig balkon met uitzicht op het strand. Er is hier geen Finse sauna, maar wel een infrarood-sauna, een bubbelbad en een inloopdouche met een regendouche en een stortemmer. In het comfortabele slaapgedeelte staat een Kingsize boxpring voor twee personen en in de lounge een flatscreen televisie met alle zenders en een goede audio, waar je je eigen muziek op kunt afspelen. Koffie en thee zijn gratis en er liggen ook badjassen, handdoeken en slippers voor je klaar.

prive-sauna-romantische-prive-loft-vlissingen-nederland-1

Vitara

Privé-sauna Vitara is niet zomaar een sauna, want het hele interieur bestaat uit houten kota’s, zoals die al eeuwenlang in Finland worden gebouwd als tuinhuis, grill of sauna. Onze gebruikelijke houten sauna is afkomstig uit het Finland van zo’n duizend jaar geleden, dus je bent hier dan ook geheel in traditionele stijl! Let op, je kunt in deze sauna niet met meer dan twee personen terecht.

Verder heeft de saunat wel alles in huis voor een ongelooflijke authentieke wellness-ervaring. Behalve een Finse sauna met opgieting is er een verwarmd buitenzwembad van 38 graden, een buitenjaccuzi van 37 graden, een douche-muur, een stortemmer, en een beschutte tuin met terras. De houten inrichting is bijzonder sfeervol en straalt knusheid en gezelligheid uit en de prijzen zijn inclusief badjassen, handdoeken en een lunch, het enige wat je zelf mee moet nemen zijn slippers.

prive-sauna-vitara-waarde-nederland-1

Leeghof in Boekhoute

Deze sauna ligt op een steenworp van Terneuzen, net over de grens, in een dorpje met uitzicht over de Belgische polders en maar tien minuten rijden naar de stad. Je kunt hier met twee personen terecht en overnachten is mogelijk in de slaapsuite, waar je een uitgebreid ontbijt krijgt en pas om 13.00 hoeft uit te checken, zodat je het flink laat kan maken en toch lekker geslapen hebt.

Boekhoute is een vissersdorpje met maar 2000 inwoners, maar Terneuzen is een bruisende stad met 25.000 inwoners en vervult een regiofunctie voor de omgeving, met een ziekenhuis, een theater, een podium, een zwembad, veel winkels en winkelcentra en een bioscoop. De stad werd voor het eerst genoemd in een bron uit 1325 en kreeg in 1584 stadsrechten. Terneuzen ligt aan de oever van de rivier de Schelde en kreeg In 1640 een haven, zodat het van een dorpje uitgroeide tot een stad van regionaal en nationaal belang.

Anno nu is de originele haven gedempt en ligt op deze plek de binnenstad met de centrale Markt. De economie van Terneuzen drijft tegenwoordig op de aanwezigheid van grote bedrijven, zoals Dow Chemical en Philips, hoewel de stad nog steeds meer dan tien havens heeft, waaronder een jachthaven.

Wat kan je allemaal doen in Terneuzen?

Verder is het toerisme van economisch belang geworden doordat de  stranden en de Boulevard veel bezoekers trekken. Op cultureel gebied springt Terneuzen er niet echt uit, hoewel er wel twee theaters zijn en twee bioscopen, maar slechts een museum, het Schoolmuseum.

Wel is er een uitgebreid uitgaansleven en je kunt er goed eten, vooral in het centrum en aan de Boulevard. Het Strandpaviljoen mogen we natuurlijk niet onvermeld laten en verder zijn er in het centrum tientallen kroegen, barretjes en eetcafé’s. Een leuk bruin café is Café Wilhelmina, voor de feestbeesten en nachtbrakers is Café vuuv voor twaalf het summum en als je wilt dansen, moet je bij Danceclub Q. zijn. Verder zijn er twee grote discotheken en kent Terneuzen bijna zestig eetgelegenheden, waar natuurlijk veel vis op het menu staat. Winkels vind je in de Noordstraat en de Havenstraat en op zaterdag is er een weekmarkt op de Markt.

prive-sauna-leeghof-boekhoute-belgie-1

De Napoleon Suite in Kapellen

Deze luxe en romantische Belgische spa heeft ook al zoveel te bieden  en hij is gelegen middenin het natuurgebied de Kempen, waarvan een deel een Nationaal Park is, op maar 53 kilometer van Goes. Ook hier kun je overnachten, wat dubbel fijn is als je een korte vakantie wilt houden, want zowel de omliggende natuur als de steden in deze regio zijn van een grote rijkdom en verscheidenheid en je kunt hier makkelijk een week zoek maken,want je zult je niet vervelen!

Kapellen

Kapellen is een middelgrote stad met zo’n 26,000 inwoners en behoort tot een van de rijkste steden in België. Dat is ook te zien aan het landschap en de bebouwing, want het is een groen gebied, wat een residentieel karakter heeft met villaparken, exclusieve landhuizen en kastelen. Hier kijk je echt je ogen uit! Dit gebied is al heel lang bewoond, als eerste door de Romeinen en later door Germaanse stammen, en hier is zoveel rijkdom gekomen door de lakenindustrie, die lange tijd de economie in de stad overheerste.

Een Forensenstad

Tegenwoordig is Kapellen meer een forensenstad, waarvan de bewoners werken in de nabije grote steden, zoals Antwerpen, wat op nog geen twintig kilometer afstand ligt. Toch zit je hier middenin stilte en de rust van de natuur in de Noorder-Kempen, die in vroeger tijden veel kunstschilders aantrokken die het landschap op hun doek wilden vastleggen. De natuur in dit zanderige gebied is dan ook prachtig en zeer afwisselend, met paars kleurende heide, eikenbossen, naaldbossen, vennetjes, veengebieden, moerassen en lieflijke boomgaarden die in de lente het landschap wit en roze kleuren. Hier is België echt een lust voor het oog! Wil je cultuur opsnuiven, of het nachtleven in, dan ben je zo in het bruisende Antwerpen.

de-napoleon-suite-kapellen-belgie-1

Wat kan je verder doen in Kapellen?

Kapellen zelf heeft ook zijn charme, want je kunt er lekker eten, leuk shoppen en het uitgaansleven is best aardig voor zo’n kleine plaats. Er zijn zo’n dertig eetgelegenheden in de buurt, van alle landen en smaken, en ze zijn nog betaalbaar ook. Een leuk goedkoop eethuisje is Entrez, waar je een Franse en Belgische menukaart treft en voor Italiaans genieten moet je bij het gezellige La Trattoria zijn. Echt exclusief eten is er echter niet bij, daarvoor moet je in Antwerpen zijn. Kapellen heeft een leuk winkelaanbod, met 150 winkels en boetiekjes gelegen rondom het winkelcentrum de Promenade in de binnenstad, maar het is wel aan de exclusieve kant. Verder is er een handvol kroegen, waarvan een met de verleidelijke naam “De zevende hemel” en een disco annex nachtclub, Kandinsky, waar je naast dansen ook nog kan eten!