Privé Sauna Friesland
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een privé-sauna en het lijkt de nieuwste rage te worden als het gaat om lifestyle, recreatie, vakantie en ontspanning. De meeste liggen aan de rand van de grote steden in de natuur, zodat je even helemaal weg bent uit de dagelijkse hectiek en alle beslommeringen van je af kunt laten glijden.
In Friesland is (nog) maar een privé-sauna, gelegen onder de rook van Heerenveen en op een steenworp afstand van Sneek, maar er zijn ook mogelijkheden in Groningen Stad, zo’n zestig kilometer ten oosten van Leeuwarden. Je kunt daar ook overnachten, zodat je niet op een dag uren in de auto zit, maar er een weekendje weg van kan maken. Bovendien zijn er in Drenthe en de provincie Groningen ook privé sauna’s, maar dan ben je wel lang onderweg. Kijk ook naar de andere mogelijkheden in Nederland!
Bekijk privé sauna's in Friesland en omstreken
Het ligt middenin de natuur in de regio de Friese meren, wat een populaire vakantiebestemming is, en in een uitloper van het nationale park De Alde Faenen. Dit is het jongste nationale park in Nederland, wat bestaat uit een groot aantal ongerepte eilandjes omringd door water. Het hart van dit mysterieuze natuurgebied is alleen te bereiken over het water en het is een walhalla voor watersporters, want je kunt erop uit met een kano, een sloep, een rondvaartboot en een zeilschip, en in de grote, koude meren meren kun je in de zomer heerlijk zwemmen om even af te koelen. Verder zie je hier bijzondere dieren, vooral libellen, maar ook otters, reeën, roerdompen, aalscholvers en ooievaars. De perfecte plek dus om te onthaasten in de rust van het groen.
Wat is een privé sauna?
Een privé-sauna is een kamer, complex of resort wat je kunt afhuren voor een paar uur tot een paar dagen om in alle privacy te genieten van een groot aantal wellnessfaciliteiten, waaronder een sauna. Het voordeel boven een openbare sauna is dat je niet in je blootje tussen de wildvreemde mensen hoeft te zitten, want daar voelt niet iedereen zich prettig bij en badkleding is meestal niet toegestaan.
Verder zijn een sauna en wellness onder andere bedoeld om te ontspannen, en dat is nog niet zo makkelijk in de drukte. Daarnaast moet je in een openbare sauna soms lang wachten voordat je van een bepaalde faciliteit gebruik kunt maken en is het er vaak minder hygiënisch dan in een privé-sauna.
Waar komt wellness vandaan?
Een modern, westers sauna-complex houdt echter veel meer in dan alleen maar een sauna en een douche, maar heeft vaak ook meer ontspanningsmogelijkheden, die onder de term “wellness’ worden geschaard. Dit begrip is ontstaan in de jaren zestig in Amerika, en het woord is een samentrekking van het engelse “fitness,” wat we ook in nederland gebruiken, en ‘wellbeing,” wat zoiets als welbevinden of welzijn betekent.
De Finse sauna speelt hierbij wel de hoofdrol, maar wellness is een hele badcultuur eromheen, met stoombaden, jacuzzi’s, whirlpools, infrarood-sauna’s, hamams, floatrooms, stortdouches, dompelbaden,ligbaden, regendouches, zonnebanken, (verwarmde) zwembaden, relaxruimtes, ligstoelen, hapjes en drankjes, en meestal een tuin.
Daarnaast kent de wellness-cultuur ook een groot aantal behandelingen, zoals een grote verscheidenheid aan massages, een pakking, een peeling of een scrubbing. Dit alles met het doel om even echt te kunnen ontspannen, met helemaal niets aan je hoofd en in grote luxe, want privé-sauna’s zijn in het algemeen zeer exclusief en bijzonder luxueus gelegen en ingericht. Hier volgt een beschrijving van de privé-sauna’s in en rond Friesland in meer detail.
De effecten van een sauna
Een sauna is oorspronkelijk een Finse uitvinding, die bestaat uit een afgesloten ruimte met trapsgewijs oplopende houten bankjes, die tot hoge temperaturen wordt opgestookt, zodat je er enorm in gaat zweten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd heel veel afvalstoffen uitscheidt, waardoor je je fitter gaat voelen. Het is dan ook de bedoeling dat je er naakt in gaat zitten of liggen, anders trekt het zweet in je kleding en hopen de afvalstoffen zich op in het textiel.
Aangezien hitte naar boven stijgt, kun je spelen met de temperatuur, want op de laagste bankjes is het zo’n dertig graden, terwijl bovenin de temperatuur kan oplopen tot honderd graden. Je neemt hierin plaats voor ongeveer in een kwartier, daarna moet je je lichaam weer afkoelen onder een ijskoude douche, dompelbad of stortdouche. Je kunt dit proces een aantal malen herhalen, met rustpauzes ertussen, en het effect is meteen te merken: je ademt vrijer, je spieren zijn ontspannen en je hele lichaam kan gaan tintelen. Regelmatig saunabezoek is dus heel goed voor je gezondheid, vooral voor je luchtwegen, je huid, je hart en je doorbloeding.