In Nederland zijn op dit moment zo’n vijftig privé-sauna’s en de provincie Noord-Holland is rijk bedeeld met maar liefst zes locaties, die zich concentreren rond de steden Alkmaar en Amsterdam en in de Zaanstreek en  stuk voor stuk veel te bieden hebben. We zetten ze hier op en rijtje, te beginnen met Zaandam en Haarlem, om vervolgens Alkmaar en Amsterdam aan bod te laten komen. We vertellen er ook bij wat daar zoal te doen is, hoe het landschap en de natuur eruit zien en we geven een klein stukje geschiedenis. Bekijk het aanbod en kies de privé-sauna die bij jou past! 

2019-09-05T10:52:50+01:00

Zaandam

Ontstaan Zaandam is een middelgrote stad met bijna 80.000 [...]

2019-09-05T10:11:49+01:00

Yurtlife Wellness Center [Zaandam]

Deze sauna staat bekend om de relaxte sfeer en de gastvrijheid en is een authentieke privé-sauna, met veel luxe faciliteiten en plaats voor maximaal zes personen. Hij is goed bereikbaar, op loopafstand van het station, en je kunt er ook blijven slapen als je er een weekendje van wilt maken. Lees meer!

2019-09-05T10:54:26+01:00

Spa 1001 [Amsterdam]

Ontspan, droom weg & geniet! Hier zijn de faciliteiten zijn uitstekend, het aantal extra’s en arrangementen is verbluffend en het interieur is heel bijzonder, want alles is sfeervol ingericht in Oosterse stijl. Bekijk het!

2019-09-04T12:08:11+01:00

Luxury Wellness Suite [Alkmaar]

Deze plek is perfect voor een romantisch rendez-vous, met een speciale suite, een fles wijn en een groot hemelbed, waar je ook kunt blijven slapen. Je kunt er met maximaal twee personen terecht, dus je verjaardag vieren zit er hier niet in, maar het is wel een en al intimiteit. Lees meer!

2019-09-05T10:43:33+01:00

Du Sahara [Amsterdam]

Deze privé-sauna is de grootste in heel Nederland en biedt dé wellness sensatie van Noord-Holland. Du Sahara zorgt voor de perfecte combinatie van sfeer, faciliteiten en ambiance. Dit is wat je noemt een topper! Lees meer!

2019-09-04T12:06:02+01:00

Bada [Haarlem]

Deze sauna in het hartje van Haarlem bestaat uit drie units en je kunt er per unit met twee personen terecht, tot maximaal vijf uur. Let op, je kunt er niet overnachten.en ook geen feesten geven! Dit is meer iets voor een romantisch rendez-vous. Bekijk gauw de mogelijkheden!

Privé-sauna’s zijn hot

Dat is geen grap, want voor veel mensen is dit dé nieuwe manier om hun vrije tijd door te brengen en even helemaal los te komen van de stress van het dagelijkse leven. Dit lijkt wel de nieuwste lifestyle-rage te worden en de privé-sauna’s schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond, dat is natuurlijk niet voor niets. Bijna iedereen kent de gewone openbare sauna wel, maar niet iedereen voelt zich zo lekker in zijn blootje tussen de wildvreemde mensen, en in de meeste openbare sauna’s is (bad)kleding niet toegestaan.

Verder is het er vaak druk, zodat je lang moet wachten voor je van een bepaalde faciliteit gebruik kunt maken, en als je wilt ontspannen, wat toch de bedoeling is, valt dat niet mee met een massa mensen om je heen. Verder is het in sommige openbare sauna’s niet al te hygiënisch, juist door de drukte, terwijl het nou juist de bedoeling is dat je er schoner van wordt.  

Wat is een oplossing?

Een privé sauna! Want die huur je af voor een paar uur tot zelfs een paar dagen, en dan heb je alles voor jezelf en je eigen gezelschap, of het nu intiem met zijn tweeën is of met een hele groep. Ideaal dus voor een romantisch rendez-vous, een tijdje chillen met je partner of het samen vieren van je trouwdag, maar ook voor een een vrijgezellenfeest, een babyshower, een dagje weg met je gezin of een bijzondere verjaardag.

De faciliteiten zijn er niet minder om, integendeel, privé-sauna’s zij vaak zeer compleet ingericht in een zeer luxe en comfortabele ambiance en het is er vaak ook hygiënischer. Alle reden om het eens te proberen, zou je zeggen, zeker omdat je in een privé-sauna vaak ook kunt overnachten, terwijl een openbare sauna echt alleen maar voor een paar uurtjes wellness is bedoeld, en je dan weer naar huis moet. In sommige privé-sauna’s kun je wel een week verblijven, zodat je er een vakantie van kunt maken, en wat is er romantischer dan een privé-weekendje wellness met je geliefde?

Haarlem

Dit schattig historisch stadje is gelegen bij  het nationale park de Zuid-Kennemerlanden, een prachtig bos- en duingebied. Ook is het niet ver van het strand en het recreatiegebied Spaarnwoude. De eerste schriftelijke bron die de stad noemt, is uit de tiende eeuw en Haarlem kreeg stadsrechten in 1245. Het centrum is dus heel oud en heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, en een wandeling door de binnenstad is zeker de moeite waard.

Sinds 1990 heeft Haarlem dan ook een beschermd stadsgezicht. Met bijna 1200 rijksmonumenten kijk je hier je ogen uit en er zijn ook nog enkele tientallen hofjes bewaard gebleven. Het belangrijkste gebouw is de Grote Kerk, die stamt uit 1370 en midden in de stad ligt, op de Oude Markt, waar je ook de meeste winkels en uitgaansgelegenheden vindt.

Genoeg te bezoeken!

Het wemelt hier van de terrasjes, chique lunchrooms met een High Tea, trendy koffiebars, wijnlokalen, cocktailbars en kroegen. Ook culinair is het in Haarlem genieten, want het aanbod is heel groot en gevarieerd en er zijn zelfs twee restaurants met een Michelin-ster.

Aangezien Haarlem in het verleden een belangrijke schildersstad was, zijn er veel musea voor beeldende kunst en met name het Frans Hals Museum, genoemd naar de befaamde Nederlandse schilder, is interessant. Verder zijn  er een poppodium, het Patronaat, een Pathé bioscoop.en twee theaters, waaronder de Stadsschouwburg.

Bada in Haarlem

Deze sauna in het hartje van Haarlem bestaat uit drie units en je kunt er per unit met twee personen terecht, tot maximaal vijf uur. Let op, je kunt er niet overnachten.en ook geen feesten geven! Dit is meer iets voor een romantisch rendez-vous, een intiem uitje op je  trouwdag of een paar uur chillen met je geliefde.

Bada ligt aan de rand van het park het Sloterbos. In een prachtige oase van groen in hartje stad! Meer te weten komen over Bada?

Alkmaar

Alkmaar is een bijzondere stad met een zeer lange geschiedenis, want het gebied was al in de prehistorie bewoond en de plaats kreeg al in 1245 stadsrechten. Dat zie je ook aan de bouw in het schilderachtige historische centrum, waar je dertien romaanse en gotische kerken aantreft, waarvan de oudste in 1470 gebouwd is. Ook zijn er nog wat pittoreske hofjes te vinden en maar liefst zeventien molens! Alleen een wandeling hier is een belevenis op zichzelf.

Prachtige omgeving!

De omgeving van de stad kenmerkt zich door duingebied, polders en vooral een heleboel luxe villa’s. Winkelen in Alkmaar is zonder meer een traktatie, want hier in het centrum vind je werkelijk alles: trendy boetiekjes, tweedehands winkeltjes, traditionele winkeltjes, alle grote merken en ketens en natuurlijk een heleboel souvenir-winkeltjes.

Het uitgaansleven is er ook leuk, met zo’n dertig kroegen, zestig restaurants, vijf nachtclubs en discotheken, een theater, twee bioscopen en een poppodium, genaamd Koel 310.

Privé sauna in Alkmaar

In Alkmaar zijn maar liefst twee privé-sauna’s, dus als je in de buurt woont, heb je het voor het kiezen. De Luxury Wellness Suite in het centrum is geschikt voor twee personen en je kunt er ook overnachten. Iets meer in het zuiden van de stad vind je Spa Sirana, die vier personen kan herbergen en die je voor maximaal 2,5 uur kunt boeken. Alkmaar is vooral beroemd door de kaasmarkt, waar massa’s toeristen en dagjesmensen op af komen, maar er is nog veel meer te beleven.

De Finse sauna

Onze moderne sauna is oorspronkelijk afkomstig uit Finland en het woord betekende in eerste instantie alleen een afgesloten ruimte met trapsgewijs oplopende houten bankjes langs de muren, die werd opgestookt tot wel honderd graden, waardoor je enorm ging transpireren als je er naakt in ging zitten of liggen. Aangezien warmte naar boven stijgt, kon je spelen met de temperatuur.

Op de laagste bankjes was de temperatuur zo’n graad of dertig, en hoe hoger je ging zitten, hoe heter het werd en hoe meer je ging zweten.

De Finnen kwamen er al snel achter dat een sauna niet alleen ontspannend werkte, maar ook zorgde dat afvalstoffen sneller werden afgevoerd uit je lichaam, goed was voor je spieren, je huid, je luchtwegen, je doorbloeding en je weerstand tegen infecties. Dit prototype is inmiddels in de hele westerse wereld de standaard, hoewel er ook andere soorten sauna’s zijn ontwikkeld, zoals de infrarood-sauna.

Sauna’s en wellness

Tegenwoordig houdt een sauna veel meer in dan alleen zo’n cabine, maar is er ook vaak een stoombad, een bubbelbad, een dompelbad, een ijskoude stortdouche,  een regendouche, waarin het water ook uit de zijmuren komt, een hamam, een (verwarmd) zwembad, een rustruimte of Lounge, mogelijkheden voor een massage, een hapje en een drankje, een tuin, een terras en de laatste uitvinding: de infrarood-sauna.

Een ander woord hiervoor is ‘wellness,” een Amerikaanse term uit de jaren zestig, die een samentrekking is van “fitness” en “wellbeing” en staat voor een uitgebreide sport- en badcultuur waar de oorspronkelijke Finse sauna een onderdeel van is.

Waarom een privé-sauna?

De meeste sauna’s in Nederland zijn openbaar, maar daar is niet iedereen even gelukkig mee. Ten eerste voelt niet iedereen zich thuis in zijn blootje tussen de wildvreemde mensen, terwijl het meestal wel de bedoeling is dat je volkomen naakt bent. Badkleding dragen in een sauna is geen goed idee, want het zweet en alle afvalstoffen hopen zich erin op, wat weinig hygiënisch is en waar je zelfs een vervelend uitslag van kunt oplopen.

Verder is een sauna bedoeld om te ontspannen, en dat valt niet mee als je bosjes mensen om je heen hebt. Voor de rest moet je soms lang wachten om van bepaalde faciliteiten gebruik te kunnen maken, wat ook vervelend kan zijn. Een privé-sauna afhuren is dan een ideaal alternatief en de faciliteiten zijn er er niet minder om. Integendeel zelfs, je verblijft er meestal in groot comfort en luxe en de hygiëne is vaak ook beter.

Wat is een privésauna?

Een privé-sauna is een wellness-ruimte die je meestal voor een paar uur afhuurt, hoewel je soms ook kunt eten en overnachten, zodat je er een weekendje van kan maken. De meeste liggen aan de rand van de grote steden, in de rust van de natuur, en zijn vaak gevestigd in verbouwde boerderijen, design-villa’s of cottages.

Je kunt er zeker van zijn dat je er omringd bent door de grootste luxe en dat de inrichting op de meest stijlvolle manier is ontworpen. De meeste zijn bedoeld voor twee personen, maar bij sommige kun je met een heel gezelschap terecht, wat leuk is als je een gezin hebt, je verjaardag op een aparte manier wilt vieren of een babyshower of vrijgezellenfeest wilt houden.

Maar ook voor een dagje chillen met je partner, een rendez-vous met je minnares of je het vieren van je huwelijksdag is een privé-sauna helemaal het einde.