Video Aspect Ratio: 4:1

Privé Sauna Nederland

Direct een privé sauna vinden in Nederland?

Privé-sauna’s in Nederland zijn hot! Steeds meer mensen doen aan deze vorm van ontspanning en wellness, om even weg te zijn uit de dagelijkse stress, gezellig een paar uur met met vrienden door te brengen of een romantisch en discreet uitje te hebben met hun geliefde. De faciliteiten in een privésauna zijn beslist niet minder dan in een openbare sauna, en het heeft grote voordelen.

Bekijk alle privé sauna's van Nederland per provincie

Privé Sauna Noord-Holland

Noord-Holland

Privé Sauna Zuid-Holland
Zuid-Holland
Privé Sauna Utrecht
Utrecht
Privé Sauna Gelderland

Gelderland

Privé Sauna Flevoland
Flevoland
Privé Sauna Overijssel
Overijssel
Privé Sauna Friesland

Friesland

Privé Sauna Groningen
Groningen
Privé Sauna Drenthe
Drenthe
Privé Sauna Zeeland

Zeeland

Privé Sauna Noord-Brabant
Noord-Brabant
Privé Sauna Limburg
Limburg
Ten eerste voelt niet iedereen zich er prettig bij om zich naakt tussen de wildvreemde mensen te bewegen. Ten tweede  is het in een openbare sauna vaak zo druk dat je lang moet wachten om van sommige faciliteiten gebruik te kunnen maken Verder ga je naar een sauna voornamelijk om te ontspannen, en dat is nog niet makkelijk met zoveel anderen om je heen. Daarbij komt dat de hygiëne in een privésauna meestal beter is dan in een openbare sauna en dat er bijzonder veel luxe is.

Wat is een privé sauna?

Een privésauna is een wellness ruimte die je voor een paar uur afhuurt en is meestal discreet gelegen, in een rustige, natuurrijke omgeving, net buiten de grote steden, waar je even helemaal loskomt van de beslommeringen van alledag. Dit kan in een losstaande bungalow zijn, een oude boerderij of een speciale suite in een hotel, maar hoe dan ook bieden privé-sauna’s een heleboel luxe en vertier en zijn ze de perfecte plek voor een romantische ontmoeting. De faciliteiten beperken zich niet alleen tot een standaard houten Finse sauna, wat meestal is er ook een stoombad, een stortdouche, een dompelbad, een jacuzzi, een relaxruimte, een beschutte tuin, en vaak ook een verwarmd zwembad, een hamam, een professionele masseur, en een infraroodsauna.


Verder is er bijna altijd verlichting in verschillende kleuren, een goede audio-installatie, een grootbeeld televisie en een minibar met hapjes en drankjes. Het ontbreekt je dus een paar uur lang aan helemaal niets en er is alle ruimte om echt te genieten. Let wel een beetje op met de drankjes; alcohol en een sauna zijn een slechte combinatie en je moet ook iet te zwaar tafelen voor je saunabezoek, maar het houden bij een salade of iets anders wat licht verteerbaar is.

Hoe gaat het in zijn werking?

Maar hoe werkt nu precies een rondje sauna en waarom is het zo goed voor je? In ieder geval is het een perfecte manier om te ontspannen, maar regelmatig saunabezoek is ook goed voor je longen, je slijmvliezen, je bloeddruk, je weerstand en je huid. Verder ga je in een sauna enorm transpireren, waardoor afvalstoffen in je lichaam makkelijker en sneller worden afgevoerd. De sauna’s die we in Nederland kennen, vinden hun oorsprong duizend jaar geleden in Finland, en bestaan uit een houten ruimte met ligbankjes, die sterk verhit wordt, waardoor je gaat zweten.


De bankjes zijn trapsgewijs gebouwd, zodat je kunt variëren met de temperatuur. Warmte stijgt namelijk naar boven, dus op de laagste bankjes is het zo’n dertig graden en helemaal bovenaan kan de temperatuur oplopen tot honderd graden. Als je net begint, kun je beter wat lager gaan liggen of zitten en het van daaruit opbouwen, want je lichaam moet wel wennen aan zulke extreme temperaturen. De bankjes aan het plafond zijn dus  meer voor de gevorderden.

Wat zijn de stappen?

Het nemen van een sauna is een heel ritueel, wat zo een uur of twee duurt, dus je moet er echt de tijd voor nemen. Je begint met een warme douche, waarbij je je goed wast, dit in verband met de hygiëne. Vervolgens neem je een tijdje een warm voeten bad, waardoor je lichaam zich instelt op hitte. Dit kun je gerust een tijdje volhouden, je moet er een beetje geduld bij hebben. Daarna ga je de sauna in, en je zoekt een temperatuur die voor jou prettig is om te zitten of liggen. Dit houd je een minuut of tien, vijftien vol, langer moet je niet in de sauna blijven.


Vervolgens neem je wat beweging. Een korte wandeling, wat stretchen of yoga doen is al voldoende. Hierna neem je een koude stortdouche of een dompelbad, zodat je lichaam weer op temperatuur komt. Vervolgens neem je weer een uitgebreid voeten bad en voor een optimaal effect nog een keer een koude douche. Daarna kun je het beste een half uurtje rusten, en dan is het tijd voor de volgende ronde. Het effect is meteen merkbaar, je zult beter ademen, je spieren zijn ontspannen, je huid is beter doorbloed, en het kan zijn dat je hele lichaam aangenaam tintelt. Met andere woorden, je voelt je als herboren!


In dit bestek is het onmogelijk om alle privé-sauna’s in Nederland te beschrijven, waarin vooral de provincie Brabant eruit springt, want dat is echt het Walhalla voor sauna-liefhebbers en mensen die in een luxueuze sfeer willen ontspannen.