Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een privé-sauna en het lijkt de nieuwste rage te worden als het gaat om lifestyle, recreatie, vakantie en ontspanning. De meeste liggen aan de rand van de grote steden in de natuur, zodat je even helemaal weg bent uit de dagelijkse hectiek en alle beslommeringen van je af kunt laten glijden.

In Friesland is (nog) maar een privé-sauna, gelegen onder de rook van Heerenveen en op een steenworp afstand van Sneek, maar er zijn ook mogelijkheden in Groningen Stad, zo’n zestig kilometer ten oosten van Leeuwarden. Je kunt daar ook overnachten, zodat je niet op een dag uren in de auto zit, maar er een weekendje weg van kan maken. Bovendien zijn er in Drenthe en de provincie Groningen ook privé sauna’s, maar dan ben je wel lang onderweg. Kijk ook naar de andere mogelijkheden in Nederland!

Privé-sauna Luxe in Snikzwaag, Friesland

Dit is misschien de enige privé-sauna in heel Friesland, maar waarschijnlijk wel de grootste van Nederland, want hij bestaat uit drie vakantiehuizen voor elk zes personen met alles erop en eraan, dus als je ze allemaal tegelijk boekt, kun je er met maar liefst achttien mensen terecht. Hier kun je echt een sauna-feest vieren en je hoeft niet op tijd weg, want je kunt ook een of meer keer overnachten. Snikzwaag is een heel klein dorpje met maar zeventig inwoners, wat bestaat uit losstaande huizen en boerderijen.

Waar ligt het?

Het ligt middenin de natuur in de regio de Friese meren, wat een populaire vakantiebestemming is, en in een uitloper van het nationale park De Alde Faenen. Dit is het jongste nationale park in Nederland, wat bestaat uit een groot aantal ongerepte eilandjes omringd door water. Het hart van dit mysterieuze natuurgebied  is alleen te bereiken over het water en het is een walhalla voor watersporters, want je kunt erop uit met een kano, een sloep, een rondvaartboot en een zeilschip, en in de grote, koude meren meren kun je in de zomer heerlijk zwemmen om even af te koelen. Verder zie je hier bijzondere dieren, vooral libellen, maar ook otters, reeën, roerdompen, aalscholvers en ooievaars. De perfecte plek dus om te onthaasten in de rust van het groen.

Wellness Byonz in Groningen, Groningen

Deze privé-sauna aan de rand van de Groningse hoofdstad is 24 uur per dag, zeven dagen in de week open en biedt plaats voor twee tot tien personen. Je kunt er ook overnachten en als je het laat hebt gemaakt, hoef je pas om 11.30 uur uit te checken. Je kunt dus lekker uitslapen en dat lukt wel met een paar rondjes sauna achter de rug!

Waar ligt deze privé-sauna?

Het complex is gelegen tussen de weidevelden aan de ringweg van Groningen, ongeveer twintig minuten rijden vanaf het centrum en het station. Je kunt dus ook lekker de stad in tijdens je verblijf, want Groningen heeft veel te bieden aan cultuur, lekker eten en het uitgaansleven.

De rijke natuur hier is ook niet mis, want dit is een van de oudste cultuurlandschappen in Europa en in het noordoosten van de stad, op nog geen tien minuten rijden vanaf de sauna bevindt zich een natuurmonument, De Kardinge. Hier zie je niet alleen uitgestrekte polders en grasland, maar ook kwelders, meren en bossen. In de lente bloeien de bermen en weiden in alle kleuren van de regenboog en hoor je de vele zangvogels fluiten. Je kunt hier zelfs zomaar een ree uit het bos zien komen!

Dit zijn in volgelvlucht de meest dichtstbijzijnde privé-sauna’s vanaf Leeuwarden, het zijn er niet veel, maar ze zijn wel goed. Natuurlijk kun je ook uitwijken naar de kop van Noord-Holland, Flevoland of Drenthe, maar die  zijn een heel stuk verder weg en je hebt niet overal de mogelijkheid om te overnachten. Het wordt dus tijd dat er ook in Friesland wat nieuwe privé-sauna’s hun deuren openen, want dit is hét nieuwe relaxen, sterker nog, het is een rage!

Wat is een privé sauna?

Een privé-sauna is een kamer, complex of resort wat  je kunt afhuren voor een paar uur tot een paar dagen om in alle privacy te genieten van een groot aantal wellnessfaciliteiten, waaronder een sauna. Het voordeel boven een openbare sauna is dat je niet in je blootje tussen de wildvreemde mensen hoeft te zitten, want daar voelt niet iedereen zich prettig bij en badkleding is meestal niet toegestaan.

Verder zijn een sauna en wellness onder andere bedoeld om te ontspannen, en dat is nog niet zo makkelijk in de drukte. Daarnaast moet je in een openbare sauna soms lang wachten voordat je van een bepaalde faciliteit gebruik kunt maken en is het er vaak minder hygiënisch dan in een privé-sauna.

De effecten van een sauna

Een sauna is oorspronkelijk een Finse uitvinding, die bestaat uit een afgesloten ruimte met trapsgewijs oplopende houten bankjes, die tot hoge temperaturen wordt opgestookt, zodat je er enorm in gaat zweten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd heel veel afvalstoffen uitscheidt, waardoor je je fitter gaat voelen. Het is dan ook de bedoeling dat je er naakt in gaat zitten of liggen, anders trekt het zweet in je kleding en hopen de afvalstoffen zich op in het textiel.

Aangezien hitte naar boven stijgt, kun je spelen met de temperatuur, want op de laagste bankjes is het zo’n dertig graden, terwijl bovenin de temperatuur kan oplopen tot honderd graden. Je neemt hierin plaats voor ongeveer in een kwartier, daarna moet je je lichaam weer afkoelen onder een ijskoude douche, dompelbad of stortdouche. Je kunt dit proces een aantal malen herhalen, met rustpauzes ertussen, en het effect is meteen te merken: je ademt vrijer, je spieren zijn ontspannen en je hele lichaam kan gaan tintelen. Regelmatig saunabezoek is dus heel goed voor je gezondheid, vooral voor je luchtwegen, je huid, je hart en je doorbloeding.

Waar komt wellness vandaan?

Een modern, westers sauna-complex houdt echter veel meer in dan alleen maar een sauna en een douche, maar heeft vaak ook meer ontspanningsmogelijkheden, die onder de term “wellness’ worden geschaard. Dit begrip is ontstaan in de jaren zestig in Amerika, en het woord is een samentrekking van het engelse “fitness,” wat we ook in nederland gebruiken, en ‘wellbeing,” wat zoiets als welbevinden of welzijn betekent.

De sauna

De Finse sauna speelt hierbij wel de hoofdrol, maar wellness is een hele badcultuur eromheen, met stoombaden, jacuzzi’s, whirlpools, infrarood-sauna’s, hamams, floatrooms, stortdouches, dompelbaden,ligbaden, regendouches, zonnebanken,  (verwarmde) zwembaden, relaxruimtes, ligstoelen, hapjes en drankjes, en meestal een tuin.

Daarnaast kent de wellness-cultuur ook een groot aantal behandelingen, zoals een grote verscheidenheid aan massages, een pakking, een peeling of een scrubbing. Dit alles met het doel om even echt te kunnen ontspannen, met helemaal niets aan je hoofd en in grote luxe, want privé-sauna’s zijn in het algemeen zeer exclusief en bijzonder luxueus gelegen en ingericht. Hier volgt een beschrijving van de privé-sauna’s in en rond Friesland in meer detail.